Keuring NEN3140

Stof het verschil tussen Kwartsstof en Fijnstof

Het stofvrij slijpen en frezen in muren en vloeren is moeilijk te realiseren. Door strengere eisen t.a.v. toegestane hoeveelheden stof en fijnstof in de ademzone, is het zonder gebruik van bronafzuiging en/of ontstoffingsmachines haast niet meer mogelijk om aan de norm te voldoen. Als u tijdens het bouwproces niet onder de toegestane hoeveelheid van 0.075 mg/m3 blijft, en u wordt gecontroleerd, staat u een boete tot € 22.000,= te wachten, of zelfs stillegging van het werk.

Bronafzuiging levert direct resultaat. Wat niet in de lucht komt, hoeft ook niet gefilterd te worden. Niet door uw neus en ook niet door een ontstoffingsmachine. Met dit gegeven is samen met TNO een afzuigkap ontwikkeld voor slijpen en frezen in muren en vloeren. De afzuigkappen zijn bedoeld voor haakse slijpmachines.

Wat is kwartsstof?

Kwarts zit in zand en in de meeste natuurlijke gesteenten, dus in veel bouwmaterialen. Het kwartsgehalte verschilt per soort (natuur)steen of samengesteld bouwmateriaal. Hoe hoger het kwartsgehalte van het materiaal, hoe meer kwartsstof er vrijkomt bij bewerking. Dit stof is heel fijn; u kunt het niet of nauwelijks zien. Het bestaat uit hele kleine onoplosbare stofdeeltjes die diep in de longen terechtkomen.

Wat is fijnstof?

Tot fijnstof worden in de lucht zwevende deeltjes kleiner dan 10 micrometer gerekend. Fijnstof bestaat uit deeltjes van verschillende grootte, herkomst en chemische samenstelling. Een voorbeeld van fijnstof is kwartsstof, maar ook in zagerijen, metaalbewerking, rubberverwerking, glasindustrie etc. komt fijnstof vrij.

Hoeveel fijnstof komt er vrij bij de bewerking van steensoorten?

Bij de volgende activiteiten komt fijnstof vrij:

  • zagen : tot ca. 15 mg/m3 = 200 x teveel
  • frezen (sleuven): tot 15 mg/m3 = 200 x teveel
  • frezen (vlakken): tot 15 mg/m3 = 200 x teveel
  • boren: tot 2,5 mg/m3 = 33 x teveel
  • schuren/slijpen van vlakken: tot 15 mg/m3 = 200 x teveel
  • vegen: tot 1 mg/m3 = 13 x teveel
terug