Keuring NEN3140

Bouwverlichting. Wat is het verschil tussen lumen en lux?

Verschil tussen lux en lumen

In het verleden als we wilden bepalen of een lamp geschikt was, keken we naar de hoeveelheid Watt. Bij een bouwlamp van 500 Watt, wisten we precies of deze voldoende licht gaf voor een bepaalde ruimte. Met de huidige verlichting en vooral ledverlichting, zegt de indicatie Watt niet meer zoveel. Immers geven deze lampen met minder Watt meer licht dan een gloeilamp. Daarom gebruiken we nu de termen lux en lumen. Maar waar staan de eenheden lux en lumen nu precies voor?

Verschil tussen lux en lumen

Lumen (lichtstroom)

Het symbool voor lumen is lm.
Lumen is de hoeveelheid licht die door een lichtbron uitgezonden wordt, ongeacht de richting waarin het licht straalt en of het doel bereikt. Lumen is dan ook de eenheid om de helderheid van een lichtbron te meten. Het aantal lumen zegt niets over hoe ver de lamp schijnt. Voorbeeld: Een gloeilamp geeft een lichtstroom van ongeveer 12 lumen per Watt. Een ledlamp 80 tot 100 lumen per Watt en een halogeenlamp 7 lumen per Watt.

Lux (lichtopbrengst)

Het symbool voor lux is lx.
Lux is de hoeveelheid licht die op een bepaald oppervlak, zoals een muur, daadwerkelijk terecht komt. 1 lux is ongeveer de lichtsterkte van een kaars op 1 meter afstand. Lux kun je optellen, dus als 1 kaars 1 lux produceert op 1 meter afstand, dan geven 2 kaarsen 2 lux licht op 1 meter afstand. Als de afstand van een lichtbron verdubbelt, wordt het aantal lux dat op een oppervlak valt 4x zo klein. Dus een gemiddelde kaars produceert ca. 0,25 lux op 2 meter afstand. Dit komt doordat het te verlichten oppervlak dan 4x zo groot is. 
Lux zegt daarom ook meer dan lumen.


Wat is het verschil tussen lumen en lux?

Lumen is wat de lichtbron uitzendt en lux is de hoeveelheid licht wat je op een bepaald oppervlak ontvangt.
Een lichtbron van 1.000 lumen, verspreid over 1 m², verlicht deze m² met 1.000 lux.
Diezelfde lichtbron van 1.000 lumen, verspreid over 10 m², verlicht deze m² met 100 lux.

terug